Egyéb kategória

Májusi hírek

Sváb hét

A Szári Romhányi György Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskola a Bethlen Gábor Alapkezező Zrt. által meghirdetett és Magyarország kormánya által támogatott Nemzetiségi kulturális kezdeményezések kiírású pályázaton 400 000, azaz négyszázezer Ft támogatást kapott a „Rund um die Saarer Tracht” elnevezésű program megvalósítására.

2022. április 25. és 29. között rendeztük meg az egy hetes nemzetiségi projekthetünket, a „Sváb hetet”. Ennek keretében idén a szári népviselet volt a fő téma. Készítettünk minikönyvet, papírbábukat, színeztünk női és férfi figurákat, alkottunk táncos párokat.

Kedden a 7. és 8. osztállyal a Tatai Német Nemzetiségi Múzeumban részt vettünk a „Svábokról mesél” című múzeumpedagógiai foglalkozáson és jártunk az Esterházy-kastélyban.

Szerdán ellátogatott hozzánk Josef Michaelis, magyarországi német költő, aki nemcsak az életéről és nevének eredetéről mesélt, hanem verseiből és meséiből olvasott fel az alsós tanulóinknak.   

Pénteken megint csatlakoztunk az országos TrachtTaghoz, a népviseleti naphoz, ahol az 1. és 2. osztályosok bemutatták nemzetiségi táncukat. Utána közös képet is készítettünk a viseletbe öltözött gyerekekkel, felnőttekkel.

A Szekszárdi Német Színház is újra ellátogatott hozzánk. Két előadást A „Panama” és a Vitéz szabócska”  címűt láthattak a kisebb gyerekek, az 1., 2., 3., 4. és 5. osztály tanulói.

A támogatási összegből egy maradandó élményt, tartalmas heti programot adtunk tanulóinknak.

Köszönjük az anyagi támogatást a megvalósításhoz Magyarország Kormányának.

Horváth Csabáné

Tatai kirándulás

Április 26-án, kedden a 7. és a 8. osztály ellátogatott Tatára. Első megállónk a Német Nemzetiségi Múzeum volt, ahol játékos programon vettünk részt. Majd az Eszterházy –kastély körbejárása közben sok érdekes tényt tudtunk meg az épület múltjáról. A napot egy fagyizással zártuk és mindenki kapott egy kis szabadidőt a tóparton.

Besenyei Csenge és Pataki Eszter 7. o.

Színházlátogatás Tatabányán

Május 3-án, kedden a Szári Romhányi György Iskola 8. osztályos tanulói vonattal mentek el a Jászai Mari Színházba, Poroszlay Sándor (történelem tanárunk) előadására. Egy vígjátékot néztünk meg. Sándor bácsi nagyon sokat volt színpadon. A darab címe: Bor-csinálta doktor. Nagyon tetszett nekünk, és szívesen mennénk el több ilyen színdarabra.

Ivánczki Nikol és Antal Magdolna 8.o.

Röplabda diákolimpia országos elődöntő

Bár sosem mondtuk ki, titkon mindig is az országos döntőbe jutás volt a cél. A járványhelyzet miatt eltörölt tornák után új esélyt kapott a Szári Romhányi György Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskola csapata, arra, hogy ezt az álmot megvalósítsa és egy 172 fős iskola bejusson Magyarország legjobb 8 csapata közé. A lányok, hazai környezetben, a szári sportcsarnokban, elképesztően nagyot küzdöttek, utánpótlás játékosokhoz képest hatalmas önbizalommal játszottak, maguk mögé állítva az iskola diákjait, de sajnos az utolsó lépcsőfokon nem sikerült fellépniük. Az álom, álom maradt, de mindennél többet értek azok a pillanatok, amikor egyszerre több, mint 100 torokból zúgott a Hajrá Szár és a Rom-há-nyi.

Röplabdaképzésünk első generációja egy hónap múlva kikerül az iskolából, de az új csapat már formálódik, a Tatabányai Röplabda Sport Egyesület edzői kezei alatt. Hozzájuk lehet csatlakozni kedden és csütörtökön 14:30-kor a szári sportcsarnokban tartott edzéseken.

Szép volt Lányok, szép volt!                                                                           Fenyvesi Szabolcs

Népismeret verseny

Május 10-én iskolánkból 4 diák vett részt Vértesbogláron a megyei népismeret versenyen. A két harmadikos és két negyedikes tanulóból álló csapatunk megnyerte a versenyt és elhozta a kupát. A csapat tagjai: Schandl Kinga, Glück Zsófia, Károlyi Patrik és Ifjú Szabolcs voltak.

Felkészítő tanáruk: Farkasné Kihári Éva. Gratulálunk nekik!

Erzsébet- tábor

Május 16-án sikeres pályázat után alkalmunk volt újra a 4. osztályosokkal Zánkán tölteni három napot. A kirándulásra Poroszlay Sándor kollégám kísért el minket. Az odaérkezésünk után különböző programok közül választhattunk. Sikerült regisztrálnunk több érdekes dologra. Részt vettünk balatoni sétahajózáson, kutyás bemutatón, bogár-shown, ahol különböző rovarokat vehettek a kezükbe a gyerekek. Középkori csatát vívtak, trambulinoztak, használták az akadálypályát, és rengeteget tanultunk a Vicces fizikai kísérletek c. előadáson. Szerdán fáradtan, de élményekkel gazdagodva tértünk haza.                               Némethné Nagy Szilvia

Gyereknap

Május 27-én rendeztük meg iskolánkban a gyereknapot.  A megnyitó után a gyerekek különböző állomásokon feladatokat teljesítettek, melyekért fityfirityeket gyűjtöttek. Ezeket a technika teremben értékes ajándékokra válthatták be. Volt foci- és röplabda-meccs, biciklizés, célba dobás, egyensúlyozó gyakorlatok, lövészet, arcfestés, tetoválás, fánkevő verseny, deszkaszögelés, talicskázás. Az alsósok megtekinthették  „A szomorú királykisasszony” című előadást. Tűzoltóság, légvár tette még élménydúsabbá a napot. A gyerekek jégkásával, szörppel, pogácsával, a szülők által sütött palacsintával csillapították éhségüket, szomjukat. Köszönjük szépen a szülőknek a segítséget, és a felajánlásokat! Támogatóink: BúzaSzár Kft., a Stork Élelmiszer Manufaktúra Kft., Pékpont Kft. Köszönjük szépen!

Német vers-és prózamondó verseny

Május 27-én zajlott a Magyarországi Német Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében az 1-12. évfolyamos tanulók vers-és prózamondó versenyének országos döntője Budapesten. Nagy örömünkre iskolánk második osztályos tanulója, Milu Anna (Felkészítő tanára: Szluka Judit) a mosonmagyaróvári területi válogatóból továbbjutott a kategóriájában ötödikként, így az országos versenyen is drukkolhattunk neki. Közel kétszáz gyerek mérette meg magát az országos versenyen. Anna egy nagyon erős mezőnyben bizonyította, hogy megérdemelten kerülhetett a legjobbak közé, csoportjában az ország tizedik legjobb versmondásaként értékelte a zsűri az előadását. Nagyon büszkék vagyunk rá!