Egyéb kategória

Novemberi hírek

Novemberi hírek

2022. október 15-én, szombaton, a szülői munkaközösség kezdeményezésére újra családi napot tartottunk. Helyszínéül az iskola udvarát, a 6. osztályt és a technika termet használtuk. Érdekes programok várták a diákokat és szüleiket: énekkar műsora, meseolvasás, tökfaragó verseny, süteménysütő verseny, kötélhúzás, kézműves foglalkozás, jelmezes felvonulás, jelmezes futóverseny, arcfestés, csillámtetoválás, kvíz. Aki megéhezett vagy megszomjazott, teát, szörpöt, illetve zsíroskenyeret kaphatott.

Köszönjük a lelkes szülőknek a szervezést, a tanároknak pedig a délután lebonyolításában való segítséget.

Számos más program is megvalósult az elmúlt időszakban:

Október 17-én a felsős tanulók közül többen színházlátogatáson vettek részt. Tatabányán jártak a Jászai Mari Színházban és megnézték a Kifordulás című darabot.

Lebonyolítottuk a Bolyai matematika versenyt. Iskolánkból 11 csapat vett részt az első fordulón, melyek közül a két legeredményesebb a Húszasok és a 200-as IQ csapat. Az előbbi a 4. helyen, az utóbbi a 3. helyen végzett. A bronzérmes csapat tagjai Balogh Csenge,
Tordai Botond és Schmidt Balázs továbbjutottak a megyei döntőbe.

Október 25-én a regionális német verseny eredményhirdetésén nagy öröm ért bennünket, hiszen két csapatunk az előzetesen lezajlott verseny két fordulóján sikeres volt. Az egyik csapat (Bédeg Ramóna, Farkas Petra) 3. helyen, a másik páros (Orbán Darina, Szabó Zsófi) első helyen végzett.

November 2-án versmondó versenyt tartottunk alsós tanulóinknak. Sok kisdiák készült a megmérettetésre. Nagyon lelkesek voltak, izgatottan várták, hogy elszavalhassák verseiket. Az első helyezettek képviselték iskolánkat az alcsútdobozi Márton-napi szavalóversenyen.

November 3-án a 8. osztály ellátogatott Budapestre a Sziklakórházba. Mielőtt megismerkedünk volna a régi atombunker járataival, a budapesti Várnegyedben tettünk egy sétát, ellátogattunk a Magyarság házához, aminek az épülete felújítás alatt áll. A Sziklakórházon belül először egy filmet vetítettek nekünk, amelyből megismerhettük a kórház múltját.  Kaptunk idegenvezetést, ami 1 órán keresztül tartott. Ez alatt az idő alatt megismertük a régebbi háborús időszak alatti egészségügyet és annak eszközeit. Mivel atombunker ad otthont a kórháznak, így az atombombákról és azok hatásairól is beszéltek nekünk. Sok új és érdekes dolgot tudhattunk meg.

   Farkas Dóra, Pataki Eszter, Besenyei Csenge

Parlamenti kirándulás

November 3-án az 5. és 6. osztály is kirándult. Együtt indultunk a 8.20-as vonattal Budapestre a Parlamentbe. 1 órát utaztunk, majd metróra szálltunk. A Batthyány téren leszálltunk, ott fotózkodtunk, majd gyalog indultunk a Margit-szigetre. Sokan fára másztak, szaladgáltak, beszélgettek. Aztán elmentünk a Parlamentbe. Ott átvizsgáltak minket, majd kaptunk egy készüléket, amivel jól hallottuk az idegenvezetőt. Az idegenvezető elmondta, hogy 3 méter felett a falak színtiszta arannyal vannak bevonva. Majd megnéztük a Szent Koronát, amit nem lehetett lefotózni. Gyönyörű szobrokat és termeket láttunk. Kifelé a Parlamentből bemehettünk az ajándékboltba is. Hazafelé is vonattal jöttünk. Nagyon tetszett ez a kirándulás. Remélem, máskor is lesz ilyen.

Szöllősi Dorka és Balku Tünde 6. osztály

Szülői kezdeményezésre látogattunk november 4-én pénteken a Csoroszlya
farmra. Izgatottan vártuk a kalandot, még a szemerkélő eső sem szegte
kedvünket. Nobilis Ágoston bevezetett bennünket a szántóföld és
gyümölcsös világába, egy gazdálkodó feladataiba. Megismerkedtünk a
gabonafajtákkal, elsősorban a búzafélékkel. Megkóstoltuk az egész
szemeket és a liszteket is. Megfigyeltük a learatott búza útját a
malomig, a gránitköves malmot, majd a mérést és csomagolást is
kipróbáltuk. Mindenki saját
maga mérte, csomagolta a lisztet, pecsételte le a zacskót. A program
otthon ért véget, a frissen őrölt lisztből készített kenyér és
sütemény készítésével. Köszönjük a szívélyes vendéglátást!

3. osztály

A Bolyai magyar verseny első fordulója is lezajlott. 2022. 11. 11-én a  „Négyek” csapata képviselhette iskolánkat a körzeti fordulón, ahol  53 csapat mérte össze a tudását, s a mieink a 19. helyen végeztek (Glück Zsófia, Schandl Kinga, Berendi Mirabell, Besenyei Csilla).

Ugyanezen a napon a helyi versmondó versenyünk első helyezettjei Alcsútdobozon vettek részt a Márton-napi szavalóversenyen, ahol nyolc település iskoláinak versenyzői mérték össze tudásukat. A megnyitó után a Három kívánság című mesejátékot nézhették meg a versenyzők és kísérőik. A verseny után finom falatokkal és táncházzal várták a kis szavalókat.

A színvonalas versenyen Pechinger Léna 1. b osztályos tanuló első helyen végzett.

Szári lámpás felvonulás

November 11-én Márton napi lámpás felvonulást tartottunk iskolánkban.

Lementünk a technika terembe, hogy zsíros kenyeret kenjünk. Jó sokat dolgoztunk vele, de a felnőttek is segítettek. Együtt elvégeztük a munkát. A felvonuláson sok szári ember volt. A kenyerek elfogytak és a teából, forralt borból sem maradt. 

Ballun Éva, Nádorfalvi Bíborka

Köszönjük szépen mindazoknak, akik felajánlásukkal hozzájárultak rendezvényünk megvalósulásához. (BúzaSzár Kft., Stork Élelmiszer Manufaktúra Kft., Ormándi Máriusz)

Némethné Nagy Szilvia


November 14-én Tatabányára, a József Attila Megyei Könyvtárba
látogattunk. Hétfőn a könyvtár zárva, így csak a miénk volt az egész
ház! Elsőként a gyermekkönyvtári résszel ismerkedtünk meg. A gyerekek
rögtön birtokba is vették. Izgatottan keresgéltek a könyvek között. A
foglalkozás címe: A kislány, aki nem szeretett olvasni. A történetet
sok játékkal és érdekes feladatokkal dolgoztuk fel. Végül a könyvtár
bejárásával ért véget a délelőtt. Mindenhová bekukkanthattunk!
Köszönjük a 2 és fél órát és a két lelkes könyvtáros munkáját! Azóta
mindenki mindenhol olvas!

Schweiningerné L. Marianna

Területi szépkiejtési- és olvasóverseny

November 14-én Éva nénivel és még 2 szülővel mentünk Csákvárra. Amikor odaértünk, megvendégeltek minket. A versenyen 19 tanuló indult, ebből 6-an mentünk Szárról: Balogh Zoé Edina és Boros-Faragó Balázs (3.osztályból), Ballun Éva és Varga Iringó Virág (4.osztályból), Besenyei Csilla és Schandl Kinga (5.osztályból). Mindannyian nagyon ügyesen olvastuk a vitt, begyakorolt és az ott kapott, új szövegünket is. Emléklappal a kezünkben jöttünk haza. Varga Iringó I. helyezést ért el, s így továbbjutott a november 25-én tartandó megyei fordulóba. Gratulálunk a résztvevőknek! Csak így tovább!

                                                                                  Ballun Éva és Varga Iringó 4. osztály 

November 21-én 4 nyolcadikos tanuló Tarjánban képviselte iskolánkat a népismeret versenyen. Először a falunk egy ételének, süteményének elkészítését kellett németül bemutatnunk. Utána érdekes feladatokat kellett megoldanunk. A végén még mézeskalácsot is díszítettünk. 4. helyen végeztünk, és kedves ajándékokkal térhettünk haza.

Besenyei Csenge, Pataki Eszter 8.o.