Egyéb kategória

Júniusi hírek

Saarer Frühling: Von dem Ostern bis zum Pfingsten

A Szári Romhányi György Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskola a Bethlen Gábor Alapkezező Zrt. által meghirdetett és Magyarország kormánya által támogatott Nemzetiségi kulturális kezdeményezések kiírású pályázaton 200 000, azaz kettőszázezer Ft támogatást kapott a Saarer Frühling: Von dem Ostern bis zum Pfingsten elnevezésű program megvalósítására.

Elsődleges célunk volt, hogy iskolánk tanulóival megismertessük a régi szári tavaszi ünnepeket, a hozzájuk kapcsolódó hagyományokat. A tanórák némelyikén, különösen a népismeret órákon foglalkoztunk a húsvéti népszokásokkal, a húsvéti ünnepkörrel, a májfaállítással, a májfahúzással, a pünkösddel. Az aktuális járványügyi helyzet miatt azonban a tojásfestés, a húsvéti ételkészítés elmaradt, hiszen a gyerekek április elején még online oktatásban voltak. Az országos TrachtTag-on az alsósainkkal már részt tudtuk venni az iskolában, a felsősök pedig rajzaikat, képeiket küldték el e naphoz kapcsolódva. Ugyanakkor a rajzpályázatokat meghirdettük mind a májfaállítás, mind a pünkösd témakörében. Számos szebbnél szebb alkotás érkezett, melyek közül többet díjjal, oklevéllel jutalmaztunk.

A támogatási összegből pedig egy maradandó élményt, tartalmas programot adtunk tanulóinknak. Részt vehettek május 28-án a Vértes Egyesület pünkösdi hagyományőrző programján, gyermekfoglalkozásán, mely nemcsak lovagi bemutatót és próbákat, hanem kézműves foglalkozást is tartalmazott.  Ezen a napon mutatkoztak be végre nemzetiségi táncukkal az iskola kicsinyei, az elsősök és a 2. osztályosok is új népviseletükben.

Köszönjük a lehetőséget a programok megvalósításához a támogatóknak, az ehhez szükséges anyagi támogatás megszerzését pedig Magyarország Kormányának.

Horváth Csabáné

Népismeret verseny

Ebben a tanévben a megyei német népismeret versenyt online formában szervezték Vértesbogláron 4. és 5. osztályosok számára, melynek „ A bajor felfedezők 2049” címet adták. Németországi időutazásra hívták a versenyzőket. Az első fordulóban egy totó formájában kellett a csapatoknak számot adni tudásukról, érdekes információkra és specialitásokra fókuszálva Bajorországban. Emellett néhány német híres ember után kellett internet segítségével kutatniuk. A 2. fordulóban pedig kisfilmet forgattak egy jövőbeli német városban.

A megyéből a szári 4. osztályos gyerekek (Milu Boglárka, Bánfi Zalán, Balku Tünde és ) a 2. és az 5. osztályos csapat (Orbán Darina. Szabó Zsófi, Torma Réka, Vida Balázs, Varga Adrián) pedig a 3. helyet szerezte meg. Jutalmul ajándékcsomagot és oklevelet kaptak. Felkészítő tanáraik: Balogh Sisa Korinna, Szabó Lászlóné, Horváth Csabáné

Énekkari kirándulás

Ragyogó napra ébredtünk június 11-én. Az iskolai énekkarosokkal a Spici-hegyre mentünk kirándulni Poroszlay-Daróczi Marika és László Mónika nénivel. Útközben 13 próbát kellett kiállnunk (nehezebb útszakaszok megmászása, elágazások keresése). A csúcson megpihentünk, tízórai után pedig játszottunk szóláncot, dalkeresőt, szembekötősdit. Sokat énekeltünk. Minden kitalált dalt, s a tanévben tanult legkedvesebbeket egyszólamban, kánonban is. Minikoncertet is adtunk, mert találkoztunk egy elsős csoporttal, akiknek a tanára megkért bennünket, hogy énekeljünk egyet nekik, mert hallották már messziről a hangunkat!

Köszönjük a tanárainknak a remek túrát! Nagyon jól éreztük magunkat!

                                                 Orbán Darina Anna, Budai Bella Flóra, Szabó Zsófi

Ballagás

Idén 20 nyolcadikos tanulónk búcsúzott iskolánktól június 18-án.

Végzős tanulóink névsora:

Ballai Ilka, Balogh Hanna Andrea, Bátori Szófia, Boda Helga, Farkas Róbert, Götz Richárd József, Hanyu Botond Attila, Hoffmann Panna, Hollósy Fanni, Ivanics Áron László, Izsák Dóra, Kis György Ádám, Kovács Petra, Mózes Bence, Nádorfalvi Boglárka, Németh Eszter, Schmidt Mercédesz, Tiborcz Barnabás Zsombor, Tordai Dóra, Tóth Bernadett.

Boda Helga nevelőtestületi dicséretben részesült kiemelkedő tanulmányi eredményéért. Ugyancsak nevelőtestületi dicséretet kapott Ivanics Áron László kitűnő tanulmányi eredményéért, szorgalmáért.

A jó tanuló – jó sportoló vándorkupát idén Bátori Szófia érdemelte ki. Gratulálunk!